bloglovin

Kibera

For nagra dagar sedan traffade vi en harlig svensk kille som bott i Kenya de senaste atta manaderna, Melker. Hans talang ar btw att han kan imitera Pingu och aven ljudet av vattendroppar!

Vi var ute och at etiopiskt en kvall alla fyra. Riktigt mysig kvall faktiskt! Jag kommer inte riktigt ihag namnet pa vad vi at men vi fick in tva gigantiska stora fat med en massa olika smaratter pa. Detta skulle atas med hjalp av handerna och underlaget pa brickan. Kanslan av att ta pa det forde tankarna direkt till disktrasor, turligt nog smakade det inte som disktrasa.. tror jag! (Spoonie brukar inte behova ta till sa harda metoder som att kaka disktrasa) Vi drack aven en tanzaniansk dryck som kan liknas som en blandning mellan cider och ol, Redds Can hette det for er som funderar over att aka till Ostafrika och dricka gott! (JESBA!!!!!!) Vi hade en riktigt mysig kvall och det blev en del djupa samtalsamnen!

Igar tog vi oss ut till Kibera, det nast storsta slumomradet i hela Afrika, med hjalp av en charmig matatu. Tillsammans med Melker skulle vi halsa pa en mycket fascinabel kvinna. Hon bodde, pa cirka 10 m2, med 13 barn i olika aldrar, och hon var den enda som forsorjde dem. Barnen var inte bara hennes egna, det var aven hennes barnbarn, hennes syskonbarn och hennes mans andra fruars barn. Felicity, som denna underbara kvinna hette tog emot oss med sadan varme och karlek att man inte kan bli annat an rord. Hon satt och pratade med oss, pa knaglig engelska medans ett tvillingpar pa 4 ar, och fyra andra tjejer stokade runt i det lilla rummet. Felicity har jobbat pa samma horn sedan 1997, som majsforsaljare. Vi koper en grillad majs for 20 Ksh... En manadslon for henne ar omkring 10 000  Ksh och med en hyra pa omkring 3000-4000 sa kan ni sjalva rakna ut vad hon har att forsorja de 14 st som bor under hennes tak. Trots detta bjod hon oss fyra pa te och en kenyansk efterratt som heter mandasi (ursakta stavningen alla ni som kan den ratta) Det riktigt skar i hjartat nar vi fyra satt och at pa varsin och sen fick hennes sma barn dela pa en.. Hon ville visa sina gastfrihet och vi kunde juh inte gora annat an att ta emot denna karleksfulla gest med oppna armar.

Till sjalva omradet Kibera sa finns det mycket att skriva. Platskjul star hopade pa varandra och for att ta sig fram far man balansera pa hala tranga illaluktande upptrampade stigar. Pa de fa oppna ytor som finns ligger stora berg av sopor.. Det ar nagot obeskrivligt som slar en nar man ar har. Plotsligt kanner man sig sa liten i varlden.. Aven om det ar en valdigt vacker varld!

Nu maste jag avrunda aven om jag har mycket att beratta. Igar fick vi inte ga ensamma 20 meter over gatan av vakten till vart hostel tex, tydligen nagon som hade blivit mordad precis dar utanfor.. Tur att vi lamnade Nairobi idag! Melker gjorde helt klart vara sista dagar i Nairobi mycket minnesrika och vi hade riktigt kul.. Nar vi kommer till en bra internetuppkoppling sa skall ni fa se en mycket rolig film!

Hakuna Matata!

Maasai Market

Idag har vi varit inne pa en stor maasai marknad. Svettigt, trangt och stressigt. Men ocksa charmigt och mysigt! Det var en valdigt stor marknad och de flesta salde samma saker, precis som Slite Marknad alltsa! Sa fort vi kom in blev vi pahoppade av en massa manniskor som erbjod sig att ga runt hela marknaden med oss, och i princip bara alla vara saker. Nar dem insag att vi inte var big spenders sa gav dem ganska snabbt upp och lat oss vandra runt sjalva!

Nu har vi tva dagar kvar i Nairobi innan vi aker vidare till Narok och mot Maasai Mara. Dar pagar just nu vandringen av miljontals djur fran Serengeti i Tanzania till Maasai Mara i Kenya. Vi har tankt oss en endagstur dar, men vi far val se hur det blir!

Nu ska vi fira lordag med lite god ol! Tobbe har forovrigt luskat ut hur man far varmvatten i duscharna, det finns tydligen en lite knapp man kan stalla om. Men tydligen finns den inte pa tjejernas.. bummer!!

Well well.. hakuna matata pa er fuckers!

Jambo my friends!

I Nairobi har vi det fint! Igar fick vi en liten udda experience nar vi tog en matatu ut till Karen Blixen museum. Karen Blixen var en dansk forfattare som har byggt upp en stor gard med omgivande kaffeplantage i princip. Museumet i sag var val inte sarskilt intressant det var snarare akturen dit. En matatu ar en liten trang och svettig minibuss som man klammer in sa mycket folk som mojligt med. Vi delade ett tresitssate med en som tur var icke illaluktande man. Tillbaka till matatun. Dem kor som vildingar, ratt ut i fullproppade rondeller och oftast ar dorren oppen sa man far halla i sig sa att man inte ramlar ur. Ur den oppna dorren hanger en infosare som skriker till manniskorna pa gatan och forsoker ragga fler resenarer. Sinnessjukt stressigt jobb det maste vara.. och inte sarskilt bra for halsen!!

Vi holl for ovrigt pa att bli ihjalslagna av en 8ariga liten pojke da jag rakade fota hans kor som han vallade. Som han for ovrigt vallade over vagen utan problem.. Nar vi far springa som darare for att komma over.

Vi har varit uppe i Kenyatta Conference Center dar vi fick en 360 graders utsikt over hela Nairobi, hade det inte varit mulet sa hade vi kunnat se bade Mt Kenya och Mt Kilimanjaro darifran. Pa vagen ner gick jag och koncentrerade mig lite for hart pa en skylt, vilket resulterade i att jag trampade snett och ramlade med brostkorgen, knana och armarna fore rakt ner i ett stenhart cementgolv! Inte skont at all! Sa nu har jag lite fula sar pa brostkorgen.. Skit ocksa!

Lil Spoon har aven hunnit prova pa ugali, en kenyansk matratt som liknar potatismos typ, bara att det ar gjort pa majsmjol och sa ar det mycket hardare an mos.. Ganska smaklost men men, jag fick juh inte in en hel fisk som Tobbe fickn iaf!

Avgaserna i den har stan ar helt sjuka. Man far ont i halsen varje dag efter att man varit ute och bussarna spyr ut svarta avgaser.. Man ar lite konstant dizzie skulle man kunna saga.


Bortskamda med varmvatten ar vi i Sverige iaf. Har pumpas det ut vatten mellan kl 6-9 och 18-20 och hinner man inte duscha eller bajsa da sa ar man pretty much screwed! Om man bestammer sig for att duscha sa blir det max en 25 sekunders duschning for vattnet ar asakallt!

Btw sa provade jag en huktoa idag.. Offentlig.. Mycket intressant uppfinning!

Well nu ska Lil Spoon dra!

Hakuna Matata!

Zebra och vin

Sooo. Vi ar antligen framme..! Pa Arlanda blev det en jakla stress da dem av nagon anledning boardad planet 1 timme i forvag, onodigt om ni fragar mig. Pa planet drack jag & Mr Bobo en massa gratis alkohol, gratis ar gott sager dem juh! Sa Bobo frossade i whiskey och jag i vin.. Inte helt fel! Hela flygresa med mellanlandning i Doha gick utmarkt, inga luftgropar.. Endast somnbrist kan man val saga.

Val framme staller vi oss i kon for att ansoka om visa. Efter 20 minuter, nar vi precis ar framme, inser vi att vi saknar ett papper. PANIK!!! Krafsar ihop nagot halvdant och far sen ga fram till den korta tjocka tanten bakom disken. Da inser vi att vi inte kan betala med kort. Medan tanten haller mig och Mr Bobo som gisslan springer Sauron ivag for att ta ut pengar. Efter 5 minuter nar hon inte ar tillbaka lamnar plotsligt tanten disken och irrar runt pa flygplatsen och letar efter Sarah. Utan lycka! hon kommer tillbaka och fortsatter att beta av kon. Jaja vi far val snallt vanta kvar, och som tur ar dyker Sarah upp 5 minuter senare.. Nar vi fatt vara visa och hamtat bagaget gar vi ut och letar upp en taxi. Har borjar aventyret! Traffiken ar helt vild, dem tutar och skriker at varandra och med milimeterprecision klammer sig taxin mellan tva lastbilar. De e bar o ak! kan man juh konstantera. Helt plotsligt befinner vi oss mitt pa safari inser vi ocksa. En zebra ligger lugnt och chillar pa sidan av vagen, taxichaufforen forklarar att det finns en game park (dar dem har tillatelse att skjuta djuren) precis bredvid. Sa hade jag varit zebran hade jag latt ocksa avlagsnat mig darifran!

Snacka om att jag aldrig kant mig sa har vit forut. I jakten efter mat insag vi att vi var dem enda vita i hela Nairobi.. och kenyanerna ar inte direkt diskreta heller. Dem glor varre an ouppfostrade gamla tanter..

De har med traffiken gor en lite latt skitnodig ocksa.. Overgangsstallen ar nog utrotade har och man far i princip blunda och springa och hoppas pa att man inte blir pakord.. nagot som var valdigt nara for mig och Sauron igar..

Hakuna Matata pa er!

asaklitt 2000?

Igår hade jag en ensam rolig stund på Clas Ohlson. När jag som bäst står och ska välja en liten ryggsäck, cirka 20-30 liter. Då får jag syn på märket på precis alla produkter som finns på friluftsavdelningen.. Nämligen "asaklitt"!!!! Va fan lixom? Vad är det för jävla namn på ett märke? Det kan onekligen bara vara mina tankar som går till något speciellt.. Jag var tvungen och köpa mig en alldeles egen asaklitt, så här har ni, en bild på min sprojlans nya asaklitt..





Stöd insamlingen Hakuna Matata och rädda liv!

De senaste 90 dagarna har 29 000 barn under 5 år avlidit i Afrikas horn. Unicef är på plats och att räddar liv och behandlar undernärda barn. De ser också till att utsatta familjer har tillgång till rent vatten, sjukvård och skola.

Barnen drabbas, som alltid, värst i katastrofer. Unicef gör allt de kan för att ge alla barn den hjälp de behöver. Men mer resurser behövs för att kunna hjälpa alla.

Din gåva behövs nu!


 

Kate Holt/Unicef


 

Några exempel på vad dina pengar kan användas till:

306 kr räcker till 1 350 påsar näringspulver, som ger ett undernärt barn alla de livsviktiga vitaminer och mineraler som behövs för att överleva och växa.

540 kr räcker till 150 påsar Plumpy Nut, en näringsrik jordnötskräm som kan rädda livet på ett undernärt barn. Krämen är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt.

1 160 kr räcker till 2 000 påsar vätskeersättning, som kan snabbt och effektivt bota uttorkning som följd av svår diarré.

 

 


Jag har därför startat en insamling på Unicef's hemsida. Gå in på http://www.unicef.se/egna-insamlingar/hopp och ge ditt bidrag där! Varenda krona är värdefull!



Ge 50 kr med SMS! Skicka KÄMPA HOPP till 72 900

eller

gå in här och ge ditt stöd! --> http://www.unicef.se/stod-oss/afrikas-horn?fr=hopp







Kate Holt/Unicef



Resfeber 2.0

Nu börjar det närma sig och jag känner att resfebern börjar klia lite i kroppen. Har inte ens börjat tvätta upp de kläder som ska med ner i resväskan.. Men det hinner jag väl ännu? Vi åker juh inte förän på fredagmorgon! Denna gång är det lite knepigt att veta vad som skall packas med och inte. Hur mycket varma kläder behövs det för att bestiga Kilimanjaro utan att förfrysa en tå?

Vi har firat min födelsedag i förskott i alla fall och jag fick en massa bra saker av min familj. Först och främst fick jag ett par riktigt bra vandringsskor från McKinley som behövs när vi ska upp på Kili. Sen fick jag ett inpregnerat myggnät så att jag slipper få malaria (ta i trä!). Sen var det lite annat smått och gott såsom skavsårsplåster ullstrumpor osv! Tack familjen! Det enda jag saknar just nu är nog ett regnställ, men hoppas att jag hittar det hemma i Vallstena.



Så, på fredag bär det av emot Stockholm och en skön helg med "see ye soon-fika" med alla fina där. På måndag lyfter vi emot Nairobi, en snabb sväng förbi Doha, Qatar, innan vi landar i värmen. Någon egentligen resplan eller så vidare har vi inte. Men det löser sig väl?

Hakuna Matata!

RSS 2.0
¨